Rozhodnutie o digitalizácii kina platí, termín realizácie sa posúva

02.09.2012 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 2. septembra (TASR) - Digitálneho premietania sa dočkajú aj obyvatelia Rimavskej Soboty v kine Orbis. Pôvodne plánovali premietanie v novom formáte už začiatkom tohto mesiaca. Plány na digitalizáciu však komplikoval chýbajúci rozpočet mesta na tento rok. Ako TASR potvrdil primátor mesta Jozef Šimko, uznesenie na spolufinancovanie digitalizácie kina je už podpísané a objaví sa aj v návrhu rozpočtu, o ktorom budú poslanci rokovať 11. septembra.

Samospráva požiadala o podporu pri digitalizácii kina Orbis už v prvom polroku a so spolufinancovaním súhlasili aj poslanci mestského zastupiteľstva. Pôvodne rozhodli, že na tento účel vyčlenia 47 tisíc eur. "Úspešne sme absolvovali aj výberové konanie na dodávateľa, no ukázalo sa, že mesto bude musieť zaplatiť až 60 tisícovú spoluúčasť. Preto sme museli uznesenie v zastupiteľstve prerokovať znova. Teraz už s touto sumou počítame v rozpočte mesta na tento rok. Budeme sa ním zaoberať už o pár dní. Vzhľadom na súhlas poslancov pri schvaľovaní uznesenia predpokladám, že pri tomto bode nenastanú problémy," povedal Šimko.

Digitalizáciu rimavskosobotského kina Orbis podporí Audiovizuálny fond. "Kino má aj teraz slušnú návštevnosť a po zavedení novej technológie počítame, že sa ešte zvýši. Pri digitálnom kine sa totiž filmové novinky dostanú k občanom hneď, nie s oneskorením ako doteraz," doplnila Eva Muráriková z odboru rozvoja mesta MsÚ v Rimavskej Sobote.

V kine v súčasnosti premietajú väčšinou filmy z analógového záznamu na 35-milimetrových pásoch. Hoci je digitalizácia kina podporená Audiovizuálnym fondom, polovičným spolufinancovaním je náročná aj pre samosprávu Rimavskej Soboty. Pre chýbajúce peniaze nebudú v kine Orbis premietať tituly v 3D formáte. Technológie dnes pritom ponúkajú návštevníkom kín zážitky zo 4D premietania, kde sa pohybujú už aj kreslá. Pri premietaní v 5D formáte sa k reálnemu zážitku pridávajú aj vietor alebo kvapky vody, ak vo filme prší. Glosátori však hovoria o slovenskom 7D formáte. Kiná sú zatvorené sedem dní v týždni a ľudia prežívajú denne tvrdú realitu.
 

Vyberte región